1. BPPD

Patiënten met BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) hebben last van draaiduizeligheid (of ervaren draaisensaties) die ontstaat na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed of omhoog kijken. Hoe sneller het hoofd wordt bewogen, hoe meer de klachten zijn. De klachten houden meestal niet langer dan 1 minuut aan. Sommige patiënten zijn tijdens de duizeligheid misselijk of moeten zelfs braken.

Wat is de oorzaak?

BPPD wordt veroorzaakt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnen oor. In het evenwichtsorgaan zitten kristalletjes. Bij patiënten met BPPD deze kristalletjes losgeraakt en hebben zich verplaatst naar een andere plek in de kanaaltjes in het evenwichtsorgaan. Als die kristalletjes niet op de goede plek zitten geeft dat duizeligheid.

BPPD komt meer voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Wat kun je er aan doen?

BPPD is goed te behandelen. De fysiotherapeut zal bij u een kiepbeweging maken (Eply-manoeuvre). Verder krijgt u oefeningen mee die u thuis moet uitvoeren. De klachten verdwijnen met deze oefeningen vaak binnen ongeveer 10 dagen.

2. Vestibulaire duizeligheid

Wanneer het evenwichtsorgaan verstoord is kan dit leiden tot hevige evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Er is dan vooral sprake van een wankel gevoel bij toenemende snelle bewegingen.

De oefentherapie is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en verbeteren  van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld. Deze oefeningen zijn effectief wanneer ze regelmatig worden uitgevoerd.

3. Cervicogene duizeligheid

Dat zijn duizeligheidsklachten waarbij de nek betrokken is. Deze duizeligheid kan ontstaan als er te veel spierspanning in de nekspieren is ontstaan. Het kan ook ontstaan als de nekwervels niet helemaal goed bewegen. Vaak komen deze klachten voor in combinatie met hoofdpijn.

De fysiotherapeut/manueeltherapeut zal samen met u ervoor zorgen dat de nek weer goed gaat bewegen, dat de spieren beter ontspannen en ook werken aan een goede houding